Annsofies muddar

Annsofie köpte sig en ullkofta på Ullcentrum. Mönstret är ett gammalt traditionellt mönster från skandinavien. Ullcentrums koftor och tröjor är handskyttlade, det vill säga de är stickade med handkraft på en enkel handstickmaskin. Garn som används är lite tunnare, 400 meter per 100 gram. Garnet ligger på koner och benämns som 8/2. Färger är endast naturliga. Naturvitt och naturbrun finull.
Till koftan ville Annsofie sticka ett par muddar som matchar. Att sticka muddar av tunnare ullgarn blir inte dumt, muddarna blir tunna, täta och följsamma. Annsofie nystade av garn från konerna, 15 gram vitt, och 15 gram brunt.
När garnet är så tunt, blir det bra att sticka med tunna stickor. Annsofíe valde Ullcentrums strumpstickor i bambu, 13 cm, nr 2.
Vi har gjort mönstret nedan, både för garn 8/2, och för det vanligare garnet 6/2, 300 meter per 100 gram. Till garn 6/2 rekommenderas stickor nummer 2½.
MÖNSTER
Lägg upp 68 (56) maskor med det bruna garnet.
Sticka resår, 1 rm, 1 am i fyra varv. Övergå till att sticka slätstickning och öka med 4 maskor jämnt fördelat. Nu är det 72 (60) maskor.
Mönsterstickning börjar
Sticka mönster, tills arbetet mäter cirka 9½ cm.
Sticka ett varv med den bruna färgen och minska jämnt fördelat med fyra maskor.
Sticka resår i fyra varv. Maska av i resår.
Fäst trådar. Lägg muddarna i hett vatten, och tova någon minut.
Förnöjsam stickning
önskar Ann