Krokade grytlappar

På de senaste mässorna hade vi ett arbete med oss som vi demonstrerade krokning på.
En del besökare provade på krokning, så det är en hel del som har hjälpts åt med provlapparna.
När jag kom hem virkade jag stolpar runtom och gjorde öglor i ena hörnet till hängare.
Efter det slängde jag in lapparna i tvättmaskinen 50 grader ihop med en vanlig tvätt.
Ut kom jättefina grytlappar.
 
                       

Grytlapparna blev mjuka, täta, lätta att hålla i och lagom tjocka som isolering.
Ull är ett av de mest isolerande materialen, så utifrån den synpunktern är ull perfekt som skyddande grytlappar.
Det som talar emot grytlappar av ull är att man brukar tvätta grytlappar i vanlig tvätt 60-90 grader.
Och då krymper de ju ännu mer.
För att grytlapparna ska vara lättskötta och ändå bli rena, kan man lägga dem i blöt i hett vatten med tvättmedel en stund innan tvätt och sedan följa med ett ulltvättprogram 40 grader. Ull släpper lätt smuts ifrån sig.
De här grytlapparna är krokade med nål nummer 5, 30 maskor, ca 20 cm. Om man önskar lite bredare lappar kan man lägga upp 40-45 maskor.

Ann

Virkad kofta med start uppifrån

Hej!
Så snart ett projekt är klart måste jag bara börja på nästa, ibland innan dess... Nu har jag kommit halvvägs på en kofta som jag började uppifrån.
Jag har inget mönster utan provar och ändrar eftersom. Det är väldigt roligt. Och jag tycker det blir så fint. Jag jobbar i Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn med virknål nr 4,5 och så gör jag bara stolpar, så det går fort.

Innan man börjar måste man tänka till lite. Hur stor ska halslinningen vara? Hur bred ska framsidan, baksidan och ärmarna vara när man kommer till bålen? Hur stora ska ärmhålen vara? Sedan är det bara att sätta igång. Jag kan beskriva det mer ingående senare. Här kommer först några bilder:När man har virkat oket och  kommer fram till ärmhålet så lämnar man maskorna för ärmen och fortsätter med bålen. Ärmarna gör man sist.Andra sidan med påbörjad ärm:Sidan på koftan blir utan söm, då man virkar framsida och baksida på en gång.Nu hinner jag inte skriva mer, jag måste fortsätta med koftan så den blir färdig!!
Hälsningar,
Monica

Den blå koftan

Hejsan!
När vårblommorna slår ut och solen skiner då är det lätt att vara på gott humör. Och när man avslutar projekt då blir man på ännu bättre humör...Nu är äntligen den blå koftan färdig!!! Jag virkade ärmarna i ett mönster som kan beskrivas vara små fönster, eller små blommor i ett regelbundet mönster.
Se här:Så här blev koftan när den är färdig:


Nu är det fler andra projekt på gång, bl a en väst i lingarn och en virkad kofta med start uppe vid halsen.
Vi ses!

Monica
Visa fler inlägg