Ull mot rådjur

 
Vi har väldigt hungriga rådjur här på Öland, ja det är nog inte bara på Öland som rådjuren mumsar i sig godsaker i trädgårdarna.
Men just i byn Persnäs verkar de osedvanligt glupska.
När Carl von Linné reste runt på Öland år 1741, förvånades han av att just i Persnäs hade man inte köksträdgårdar. Linné frågade bönderna, och fick till svar, att det var ingen idé, rådjuren åt bara upp grönsakerna för dem. De generna verkar sitta kvar hos rådjuren i Persnäs, rådjuren äter verkligen på allt, även om gräset frodas och är grönt. Till och med mitt i juli. Alla vårar har jag glatt mig åt krokusar, tulpaner, hyacinter - gamla och nyplanterade - som visar sina första knoppar i vårsolen. Och alla vårar har jag blivit lika ledsen när  blommorna är avätna ända ner till jorden.
 
Igår kom ett par till Ullcentrums butik i Löttorp, och frågade om vi sålde ull som man kan lägga ut mot rådjur.
I så många är har jag hört och även tipsat om att otvättad ull håller rådjuren borta.
Men jag har aldrig testat själv, och ändå odlar jag mycket, och har ständigt besvär med rådjurens framfart.
När jag räfsade undan löv idag i det härliga solskenet, tittade stora härliga hyacintknoppar fram, och även krokusar och tulpaner är på väg upp.
 
In på ullagret och öppnade en säck med otvättad ull, tog upp en näve med ull som jag spred ut runt hyacintknopparna.
 
 
Kanske är det för lite, jag får nog fylla på med mer ull imorgon, om knopparna fortfarande är kvar.
 
Vårhälsningar
Ann

Tofflor i förgarn och 3tr garn

 
Karin har gjort en egen variant på ett klassiskt toffelmönster.
Hon har valt Ullcentrums tretrådiga ullgarn, färg grön, och mellantjockt förgarn i färg Lime.
Stickor nr 7.

Lägg upp 28 m.

Sätt en markör efter 22 m sett från rätsidan (6 m = tå).

Sticka sedan räta fram och tillbaka på st (varv 1 = rätsidan), men på vart 4:e varv (dvs på vartannat varv från rätsidan) vänds det före markören så att det stickas färre varv över tån.

OBS! För varje gång det vänds mitt på st, stramas tråden åt lite extra innan det fortsätts så att det inte blir hål.

Fortsätt så fram och tillbaka tills arb mäter 10 cm.

På nästa v från rätsidan avmaska de första 14 m = m kvar på st.

Fortsätt som tidigare fram och tillbaka över dessa m tills det har stickats ca 2 cm efter de avm m (mätt på det bredaste).

Lägg sedan upp 14 nya m i slutet på nästa v på avigsidan = 28 m.

Fortsätt fram och tillbaka som innan tills arb mäter 10 cm från där det lades upp nya m, maska av löst.

Plocka upp maskor runt fothålet, 26 maskor (minska 2 m i mitten längst fram), sticka rätstickning i 3 varv, maska av.

 

    Montering:

Dra en tråd genom yttersta ledd i varje m på tån, dra åt och fäst tråden noga.

Börja ytterst på tån och sy ihop toffeln under foten och sedan upp bak på hälen – sy kant i kant i de yttersta maskbågarna så att sömmen inte blir för tjock.

Fäst tråden noga. Sticka en toffel till.

 

Ann

Rutan - en helt ny mössa

Rutan är rundkrokad i ett tretrådigt ullgarn från Ullcentrum.
 
Kroknål nr 5,5 (kort nål med två ändar)
Garnåtgång ca 70 g tretrådigt ullgarn (ca 35 g av lila och 35 g av blå)
 
Lägg upp 70 maskor i en virkad luftmaskkedja. Slut till en ring och börja rundkroka (se på andra ställen på den här bloggen hur man gör ex den 23 feb 2010, Kroka runt).Plocka upp med den ena färgen och kroka av med den andra färgen. Jag plockade upp med lila och krokade av med blå. Det första varvet krokar du vanliga maskor med nedtag i den virkade luftmaskkedjan.
 
Mönster 1: De första 10 varven krokas varannan maska vanlig maska och varannan en stickmaska. Då blir det ett randigt mönster.
 
Mönster 2: Virka rutmönster genom att kroka 5 maskor stickmaska och sedan 5 maskor aviga maskor. Upprepa hela varvet ut. När du krokat 6 varv så byter du så att rutorna kommer diagonalt. Så där det var stickmaskor blir det nu aviga maskor. Fortsätt mönstret tills du har tre rutor på höjden.
 
Mönster 3: Samma som mönster 1, men nu blir det intagningar för att forma mössans kulle. Första varvet krokas med vanliga maskor. Andra varvet så fortsätter du med varannan maska stickmaska och varannan vanlig maska.
Tredje varvet börjar intagningarna: kroka 12 maskor och kroka sedan ihop de två följande maskorna.Fortsätt varvet ut. Detta gör att du får fem intagningar på varvet. Nasta varv krokar du utan intagningar, se till att göra stickmaskor där det ska vara och valiga maskor där det ska vara det. Se upp vid intagningarna! Där är det två maskor av samma slag. De följande varven minskar du varje varv i alla fem intagningar, det blir fem maskor mindre varje varv. När du har ca sju - fem maskor kvar så virkar du smygmaskor med den ena tråden runt kanten, med nedtag i de lodrätta maskorna. Ta av garnet och dra igenom det i den sista luftmaskan. Fäst trådarna och färdigt!!
 
Happy krokning!
Monica
Visa fler inlägg