Rosa volangsjal med uddkant färdig!!!

Nu är min lilla rosa färdig. Jag gjorde den inte så stor, bara så att den kan sitta som en liten snusnäsduk i halsen. Det gillar jag, att alltid ha något runt halsen. Jag använde Linea Lingarn, men modellen går med vilket garn som helst. Lycka till!!Volangsjal med udd

Garn: Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn
eller
Ullcentrums Silk Cashmere
eller
Ullcentrums lingarn Linea
Stickor: ullgarn nr 5; lingarn, Silk Cashmere nr 4
Garnåtgång: ullgarn, lingarn 2 hg; Silk Cashmere 1 hg

Förklaringar:
rm = rät maska
öknm = öka en maska genom att sticka i både den
främre och bakre maskbågen
omsl = öka genom att göra ett omslag
2 tills. = sticka 2 maskor tillsammans = minskning

Lägg upp 4 maskor.
Varv 1: 4 rm
Varv 2: rm, öknm, rm, omsl, rm
Varv 3: 3 rm. (Vänd arbetet när det är 3 m kvar på stickan ostickade)
Varv 4: 2 rm, omsl, rm
Varv 5: 7 rm (Sticka varvet ut)
Varv 6: 2 rm, öknm, 3 rm, omsl, rm
Varv 7: 5 rm (Vänd arbetet när det är 4 m kvar på stickan ostickade)
Varv 8: 4 rm, omsl, rm
Varv 9: 10 rm (Sticka varvet ut)
Varv 10: 3 rm, öknm, 5 rm, omsl, rm
Varv 11: 7 rm (Vänd arbetet när det är 5 m kvar på stickan ostickade)
Varv 12: 3 rm, 2 tills., omsl, 2 tills.
Varv 13: 11 rm (Sticka varvet ut)
Varv 14: 4 rm, öknm, 2 rm, 2 tills., omsl, 2 tills.
Varv 15: 5 rm (Vänd arbetet när det är 6 m kvar på stickan ostickade)
Varv 16: rm, 2 tills., omls, 2 tills.
Varv 17: 10 rm (Sticka varvet ut)
Varv 18: 5 rm, öknm, 2 tills., omsl, 2 tills.
Varv 19: 3 rm (Vänd arbetet när det är 7 m kvar på stickan ostickade)
Varv 20: 2 rm, omsl, rm
Varv 21: 11 rm (Sticka varvet ut)
Varv 22: 6 rm, öknm, 3 rm, omsl, rm


Och så vidare. Öka vart fjärde varv, då blir sjal-delen en maska större vart fjärde varv. Uddkanten är likadan hela sjalen. När schalen är så bred som du vill att den ska vara så fortsätt utan ökningar.
Jag slutade när jag hade 50 maskor och så stickade jag 20 cm utan ökningar.
Sedan minskas det istället för ökas vart fjärde varvm tills maskorna är slut. Uddkanten stickas lokadant som förut.

Schal i ullgarn handtvättas i hett vatten, då blir den mjuk.

Stor stickglädje
önskar
Monica

Halsduk med gallermönster

Att hitta gamla mönster och att klura ut dem är roligt. För några mässor sedan var det en kvinna som kom med en halsduk hon hade köpt i en andrahandsaffär och undrade hur den var gjord då hon ville göra en ny. Jag hade som tur lite tid att stå och fundera för just då var det inte så mycket folk.

Först tänkte jag att den var gjord på längden, men snart såg jag att den var virkad på tvären. Maskorna som används är dubbelstolpar och man gör omtag runt förra varvets maskor. Jag har nu virkat upp en halsduk i Ullcentrum 3-trådiga garn och här är den:den har en väldigt roligt struktur, det är som ett gallerverk om man drar ut den lite:

Här är beskrivningen:

Halsduk med gallermönster

Ullcentrums 3- trådiga ullgarn= 2hg blev till 160 cm lång och ca 17 cm bred halsduk

Virknål nr 6

dst=dubbeltstolpe

Lägg upp 26 maskor.

Varv 1: Börja virka i den fjärde maskan från virknålen. 23 dst. Med de första tre lm blir det 24 dst.

Varv 2 och 3: 3lm  2 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst. * 3 dst med omtag bakifrån runt förra varvets dst. 3 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst * upprepa *-* varvet ut. Avsluta med 3 dst bakifrån runt förra varvets dst.

Varv 4 och 5: 3lm 2 dst med omtag bakifrånifrån runt förra varvets dst. * 3 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst. 3 dst med omtag bakiifrån runt förra varvets dst * upprepa *-* varvet ut. Avsluta med 3 dst framifrån runt förra varvets dst.

Upprepa varv 2-5 tills halsduken är lagom lång.

Hur man gör en dubbelstolpe:dst med omtag framifrån runt förra varvets dst:


dst med omtag bakifrån runt förra varvets dst:
sedan virkas det som en vanlig dst.

Så här ser det ut efter två varv:

Ha en god virkfortsättning på året och ett gott nytt handarbetsår!!
Monica

Tema - Hållbar garderob del 4

Hej!


Nu har det varit jul igen. Jag har haft det väldigt bra. Ätit mycket mat, träffat släkt och vänner samt öppnat en och annan julklapp.


Bild: Julens blötaste puss

Mitt hållbart tänk har funnits med hela tiden och jag tänker åter igen ta upp det här med bomullen. Eftersom det finns så mycket kläder som slängs eller skänks bort dagligen i vårt land så borde man väl kunna återanvända den bomull som vi redan tagit fram? Det finns ibland plagg i butikerna som är gjorda av återanvänd bomull och detta är kanske något som borde användas mycket mer. Tänk om alla ideella föreningar som säljer secondhand kunde få bidrag för att samla ihop bomullsplagg som de inte tycker går att skicka eller sälja vidare. Var finns nackdelarna? Det finns nog tyvärr både en och två. Det första jag tänker på är hur mycket kemikalier som krävs för att separera fibrerna igen.


Sedan har jag också funderat mycket kring alla dessa olika plaster som finns i alla plagg. Jag ryggar tillbaka när jag hittar en lapp och det står att det är 100% polyester i plagget. Men nu funderar jag på om det egentligen är så dåligt. Plaster kommer ifrån olja och vill vi verkligen använda denna råvara som tär och sliter på moder jord? Men är det inte egentligen det bästa sättet att använda oljan på, i våra kläder? Istället för att bränna upp oljan som bränsle så skulle det väl vara bättre att använda den om och om igen i våra plagg. ”Plast-plagg” behöver inte längre bara vara varmt och klibbigt det finns numera många funktionsplagg som både värmer och transporterar bort fukt. Det är framtagningen av plastfibrer som jag sätter mig emot. Det krävs mycket kemikalier för att det överhuvudtaget ska gå att spinna en tråd av oljan. Men med tanke på hur smutsig bomullsindustrin är så kanske det tåls att fundera över. Jag kommer troligtvis fortsätta rygga undan när jag ser plast i ”innehållsförteckningen”.  Men industrin går framåt och finns det i framtiden sådant som jag tycker låter vettigt kanske, men bara kanske, så kanske jag kan börja vänja mig vid tanken.Jag fortsätter att sticka på min ulltröja med en brasa och en kopp te. Det är inte många dagar om året man har möjlighet att blogga från en fåtölj framför brasan.

Vi hörs igen nästa år!

Hälsningar
Christin

Visa fler inlägg