Klockarfruns mössa

Karin kom en dag med en bunt provlappar som hon stickat. Jag fastnade genast för en röd provlapp med ett mönster som ser ut som små klockor på rad. Det skulle vara fint på en kofta eller varför inte en mössa? Jag tog hem provlappen och stickade en mössa i vår härliga vita silkeull som vi inte kan få nog av här. Mössan är lätt och fluffig som ett moln och är sådär lagom varm nu när vårvindarna fortfarande är kyliga. 

 
 
 

Enligt min beskrivning stickas mössan runt på rundsticka med magic loop, men kan även stickas med 40 cm rundsticka och strumpstickor sista biten vid minskningarna.

Stickfasthet i resårstickning 1rm/1am: 27 m/10 cm
Garn: 60 g Ullcentrums Silkeull (80% ull och 20 % silke)
Stickor: Rundsticka minst 80 cm Nr 3,5

m = maska
am = avig maska
rm = rät maska
omsl = omslag
* - *  = upprepa allt mellan stjärnorna
Dubbel öhpt = Lyft en maska. Sticka två maskor tillsammans och dra sedan den lyfta maskan över. Du har nu gjort en vänsterlutande dubbelminskning.

Beskrivning
Lägg upp 124 maskor. Dela av på mitten för att sticka runt med magic loop.

Sticka resår *1 rm, 1 am* ca 4,5 cm (det blir ca 11 varv).
Sticka nu ett varv räta maskor och öka 6 m jämnt fördelat över varvet. Nu har du 130 m totalt.

Varv 1-6  *2 am, 3 rm*
Varv 7  *2 am, omsl, dubbel öhpt, omsl*
Varv 8  am hela varvet

Upprepa varv 1 - 8 tills hela arbetet mäter ca 22 cm. På sista varvet (varv 8), sätt markörer efter 32 maskor på första stickan och likadant på andra stickan. Nu har du en fördelning av maskorna på 32 m, 33 m, 32 m och 33 m.

Fortsätt att sticka varv 1 – 8 och gör minskningar vartannat varv totalt 3 gånger. Minskningarna gör du genom att sticka 2 m tillsammans innan markörerna och i slutet av varje sticka. Det blir 4 m mindre på ett varv.

Sticka 2 varv utan minskningar. 

Fortsätt med minskningar varje varv till och med varv 7.

Sticka nu ett helt varv där du stickar ihop 2 m tillsammans hela varvet. Ta av garnet så du har ca 20 cm kvar som du drar genom alla maskor med en nål. Dra ihop mössan och fäst på avigsidan. Gör gärna ett par stygn som ett kryss precis över det lilla hålet på avigsidan så att det håller ihop fint.

Hasa ner din fina fluffiga mössa i nacken så får du ett avslappnat ”häng”.

Vad gör man med restgarnet?
Varför inte göra ett par matchande handledsvärmare med restgarnet (ca 40g behövs). Lägg upp 35 m, sticka ett rätt och ett avigt varv, sticka sedan varv 1 – 8 precis som på mössan (garnet bör räcka till 4 omgångar), maska av löst.

/ Annsofie

 

En kommentar publicerat i Stickat
Taggar: klockarfruns mössa, mönster stickad mössa, påsmössa, silkeull, spetsstickad mössa, stickad mössa
#1 - - Lill_marie@msn.com :

Om man har 130m så kommer inte av och r över varandra på varv 2....fel på mönstret?

Svar: Hej! Ursäkta ett sent svar, vi måste ha missat din fråga! Mönstret är rättat nu. Varv 1 - 6 ska man sticka *2 am, 3 rm*. Då går det jämnt ut. /Annsofie
Ullcentrum Öland