Gröna blad

För två år sedan stickade Karin och jag blad, som vi sydde ihop till sjalar. De färger som vi valde då var vitt och olika rosa toner. Nu så här års, när vi väntar på att löven ska spricka ut på träden, längtar vi efter gröna blad.
Jag skickade tre gröna härvor tvåtrådigt ullgarn till Marianne Grip att sticka av. Färgerna som valdes var lime, grön på ljusgrå och grön på mellangrå. Tanken är att de gröna nyanserna skulle varva varandra, samt att de stämde bra överens i ton.
Tio blad stickade Marianne, varav nio av dem sydde vi hop till en sjal. Man kan kombinera bladen lite som man vill.
Stickor är nummer 3½. Ett blad väger 16 gram. Sedan så behövs det lite garn till att sy med. Sjalen med 9 blad väger 160 gram.
MÖNSTER

Lägg upp 5 maskor.
Sticka ett varv avigt (baksidan)
Varv 1: sticka km, rm, omslag, rm, omslag, rm, km
Aviga varv stickas avigt
Varv 3: sticka km, 2 rm, omslag, rm, omslag, 2 rm, km
Varv 5: sticka km, 3 rm, omslag, rm, omslag, 3 rm, km
Varv 7: sticka km, 4 rm, omslag, rm, omslag, 4 rm, km
Fortsätt att öka på samma sätt, tills det är 20 hålvarv,
Nu börjar minskningar.
Istället för att öka på varje slätt varv, minskas ute i kanterna genom att de två yttersta maskorna stickas ihop i var sida, innanför kantmaskan.
På högersidan minskade jag genom att sticka 2 rm tills i bakre maskbågarna, och på vänster sida i främre mb som vanligt.
Minska vart fjärde varv, dvs vartannat slätt varv, 9 gånger. Därefter öka vartannat varv (= varje slätt varv), tills det är 3 maskor kvar. De tre sista maskorna minskas direkt på avigsidan genom att lyft 1 m, sticka 2 rm tills, dra den lyfta över. Tag av garnet och fäst.

Hälsningar

Ann