Rätstickade vantar

Denna månad är meningen att det ska vara VirkPias månad. Men vi sticker emellan med den avslutande vanten i serien Vantar med mössa från Bolivia.
Karins vän har varit i Bolivia och hittat rätstickade randiga torgvantar med en hätta att vika över tummen och handen.
Istället för att göra vantar med mössa, tänkte jag att det kunde bli bra med vanliga vantar efter samma idé.
När man stickar med räta maskor blir vanten fluffig, luftig och fyllig, ja den värmer skönt och är ändå inte så tjock.
De färger som är valda är mellangrå, mörkgrå och röd på vit. Garn Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn.
Garnåtgång till ett par är 60 gram.
Jag stickade med 52 maskor, och när vanten var klar, var den för bred. Men efter det att jag tovat vanten tufft för hand i några minuter blev den sedan alldeles lagom bred.
 
MÖNSTER
Strumpstickor nr 2½, 13 cm
Tre färger
Lägg upp (48) 52 maskor.
Sticka resårstickning, 1 rm, 1 am i 15 varv eller 5 cm.
Övergå nu till rätstickning. Första varvet stickas med räta maskor, vänd, och sticka från insidan räta maskor, vänd. Byt nu färg, och sticka 2 varv = 1 färgvarv per färg.
Vid varje färgbyte, för att det inte ska bli ett hål, stick in den vänstra stickan, in i den lodräta maskbågen under den yttersta maskan på den högra stickan och lyft upp på vänstra stickan. När du börjar med den nya färgen, stick in plockstickan genom både den lyfta maskan, och den första maskan, och sticka 1 rm.
Sticka 15 färgvarv från resårkanten, arbetet mäter ca 12 cm, innan tumhålet.
Höger hand: tumhålet görs på tredje stickan
Vänster hand: tumhålet görs på andra stickan
Sticka in med en extra tråd i en avvikande färg (10) 11 m, de mittersta m på stickan. För över tillbaka de maskorna till vänster sticka, och sticka ovanpå med den riktiga färgen.
Sticka från tumhålet 24 färgvarv, ca 10 cm, eller önskad längd.
Minska nu under de varven från utsidan: minska 1 m per sticka = 4 m per varje färgvarv (5) 6 gånger. Minska sedan 2 m per sticka per färgvarv 2 ggr.
Nu är det 12 m kvar. Minska sista varvet "1 rm, 2 m tills". Tag av tråden, och drag den genom de sista resterande maskorna.
Fäst trådar.
Tummen.
Pilla bort försiktigt tråden i avvikande färg. Plocka upp maskorna på stickor. Tummen stickas med 3 stickor plus en sticka att plocka med. Plocka upp extra maska i sidan så att det blir totalt (22) 23 maskor.
Sticka tummen i rätstickning. Här var det enklast att inte sticka de aviga varven från insidan, utan de kan stickas aviga från utsidan. Efter 7 färgvarv minska 1 m vart tredje färgvarv. Efter (15) 18 färgvarv, ca (5) 5,5 cm minska med att sticka 2 m tillsammans tills det återstår 6 m. Tag av tråden och drag genom m.
Fäst trådar. Sy med några stygn nere i tumgreppet, där det kan vara en glipa.
Lägg vantarna i hett vatten och tova för hand tills de har fått lagom form.
Lycka till!
Ann
#1 - - Emma -Merakibeauty.se:

åh så fina :)