Rutan - en helt ny mössa

Rutan är rundkrokad i ett tretrådigt ullgarn från Ullcentrum.
 
Kroknål nr 5,5 (kort nål med två ändar)
Garnåtgång ca 70 g tretrådigt ullgarn (ca 35 g av lila och 35 g av blå)
 
Lägg upp 70 maskor i en virkad luftmaskkedja. Slut till en ring och börja rundkroka (se på andra ställen på den här bloggen hur man gör ex den 23 feb 2010, Kroka runt).Plocka upp med den ena färgen och kroka av med den andra färgen. Jag plockade upp med lila och krokade av med blå. Det första varvet krokar du vanliga maskor med nedtag i den virkade luftmaskkedjan.
 
Mönster 1: De första 10 varven krokas varannan maska vanlig maska och varannan en stickmaska. Då blir det ett randigt mönster.
 
Mönster 2: Virka rutmönster genom att kroka 5 maskor stickmaska och sedan 5 maskor aviga maskor. Upprepa hela varvet ut. När du krokat 6 varv så byter du så att rutorna kommer diagonalt. Så där det var stickmaskor blir det nu aviga maskor. Fortsätt mönstret tills du har tre rutor på höjden.
 
Mönster 3: Samma som mönster 1, men nu blir det intagningar för att forma mössans kulle. Första varvet krokas med vanliga maskor. Andra varvet så fortsätter du med varannan maska stickmaska och varannan vanlig maska.
Tredje varvet börjar intagningarna: kroka 12 maskor och kroka sedan ihop de två följande maskorna.Fortsätt varvet ut. Detta gör att du får fem intagningar på varvet. Nasta varv krokar du utan intagningar, se till att göra stickmaskor där det ska vara och valiga maskor där det ska vara det. Se upp vid intagningarna! Där är det två maskor av samma slag. De följande varven minskar du varje varv i alla fem intagningar, det blir fem maskor mindre varje varv. När du har ca sju - fem maskor kvar så virkar du smygmaskor med den ena tråden runt kanten, med nedtag i de lodrätta maskorna. Ta av garnet och dra igenom det i den sista luftmaskan. Fäst trådarna och färdigt!!
 
Happy krokning!
Monica