Vantar på Formex

 
Det sista på de randiga tvåändstickade vantarna stickade jag klart på kvällarna, det var ganska snart gjort, det var inte mycket kvar och tekniken går ganska fort nu. Tur var det, Marie hade åkt ifrån sina vantar på Öland, inte ett enda par hade hon med sig, och det har varit riktigt kallt dessa dagar.
När vantarna skulle fotograferas letade jag efter ett bra ställe, och nära oss fanns Hemslöjdsprodukters monter.
Vantarna fann sig väl tillrätta på ett vackert smidesfat.
 
       Här kommer mönster:
 
Garn: Ullcentrums tretrådiga ullgarn (rekommenderas helst)
Strumpstickor nr 4, 13 cm.
Garnåtgång: 80 gram = 40 gram per färg
Lägg upp 40 maskor med den gröna färgen, på vanliga raka stickor, gärna 20 cm.
Sticka första varvet platt med räta maskor. Det varvet blir sedan insida, och de aviga maskorna hamnar på utsidan.
Nu börjar tvåändstickningen och rundstickningen. Byt till strumpstickorna
Sticka varannan maska rät med grönt garn, och varannan maska rät med de vita garnet.
När vanten mäter 6 cm börjar tumkilen.
Öka i 2:a m, och i den 3:e m på 3:e stickan vartannat varv 4 ggr. Dvs öka 2 m vartannat varv. Öka genom att sticka 1 m i främre maskbågen, och 1 m i bakre maskbågen.
(Här blev det små vita "pluppar" i den gröna randen. Kanske kan man få bort dem genom att öka med en annan slags ökning, men de blev ganska dekorativa.)
Sticka 6 varv utan ökningar.
Sticka 1 m på 3:e stickan och sätt sedan över 13 m på en tråd i avvikande färg. (Här kom jag på att använda mig av tjockt Lovikkagarn, det blev lättare när jag sedan skulle föra över maskorna tillbaka till stickan.)
Lägg upp 5 nya m ovanför tummen och sticka till lillfingertoppen.
Därefter börjar hoptagningar. De ska placeras i början på 1:a och 3:e stickan. Stick in stickan i bakre maskbågen på de två första maskorna, vrid stickan och hämta den sist stickade maskan från föregående sticka, dra maskan genom de två första maskorna. Gör hoptagningarna varje varv tills 3 m återstår på var sticka. Lägg stickorna parallellt och dra garnet genom omväxlande en maska från främre och en från bakre stickan.
Tummen.
Plocka upp 18 m, på tre stickor. Sticka till mitten på tumnageln. Minska 3 m per varv i två varv, nästa varv minska 6 m, nu är det 6 m kvar, tag av tråden och drag igenom m.
 
Vänster vante, ökning av tumkil görs i de två näst sista maskan på 2:a stickan.
 
Ann