Halsduk med gallermönster

Att hitta gamla mönster och att klura ut dem är roligt. För några mässor sedan var det en kvinna som kom med en halsduk hon hade köpt i en andrahandsaffär och undrade hur den var gjord då hon ville göra en ny. Jag hade som tur lite tid att stå och fundera för just då var det inte så mycket folk.

Först tänkte jag att den var gjord på längden, men snart såg jag att den var virkad på tvären. Maskorna som används är dubbelstolpar och man gör omtag runt förra varvets maskor. Jag har nu virkat upp en halsduk i Ullcentrum 3-trådiga garn och här är den:den har en väldigt roligt struktur, det är som ett gallerverk om man drar ut den lite:

Här är beskrivningen:

Halsduk med gallermönster

Ullcentrums 3- trådiga ullgarn= 2hg blev till 160 cm lång och ca 17 cm bred halsduk

Virknål nr 6

dst=dubbeltstolpe

Lägg upp 26 maskor.

Varv 1: Börja virka i den fjärde maskan från virknålen. 23 dst. Med de första tre lm blir det 24 dst.

Varv 2 och 3: 3lm  2 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst. * 3 dst med omtag bakifrån runt förra varvets dst. 3 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst * upprepa *-* varvet ut. Avsluta med 3 dst bakifrån runt förra varvets dst.

Varv 4 och 5: 3lm 2 dst med omtag bakifrånifrån runt förra varvets dst. * 3 dst med omtag framifrån runt förra varvets dst. 3 dst med omtag bakiifrån runt förra varvets dst * upprepa *-* varvet ut. Avsluta med 3 dst framifrån runt förra varvets dst.

Upprepa varv 2-5 tills halsduken är lagom lång.

Hur man gör en dubbelstolpe:dst med omtag framifrån runt förra varvets dst:


dst med omtag bakifrån runt förra varvets dst:
sedan virkas det som en vanlig dst.

Så här ser det ut efter två varv:

Ha en god virkfortsättning på året och ett gott nytt handarbetsår!!
Monica