Krokad pannband i resårteknik

Om ni har sett långa kroknålar med en krok i var ände och undrat varför det är så, är de för tvåändskrokning. Man krokar med två garner, det kan vara olika färg eller det kan vara samma färg. 
Vid tvåändskrokning plockar man upp från bägge sidorna, och även maskar av från bägge sidorna. Resultatet ser helt annorlunda ut än vid vanlig krokning, och det krokade arbetet blir som en elastisk resår. Man kan variera en hel del. Den enklare variationen är: 1. Plocka upp med en och samma tråd, och maska av med den andra tråden. eller 2. Använd samma tråd två varv, först maska av och sedan plocka upp, därefter byt färg, och arbeta med den andra färgen i två varv. Vid den andra metoden blir de två sidorna lite olika, där den ena färgen dominerar. 
När jag krokade pannbanden valde jag den kortare tvåändade kroknålen. Arbetet var inte så brett och maskorna fick gott om plats på nålen som är 16 cm lång. Den längre kroknålen, 32 cm, passar bra till sjalar och kortare tröjor/koftor.
Jag har krokat två pannband. Ett i färgerna tegel och rödcerise på ljusgrå. Det andra i mörkgrå och vitt. Garn är Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn, och det går åt 20 gram per färg. Grovleken på kroknål är nummer 4½. Det röda pannbandet är lite bredare, där lade jag upp 22 maskor. Det gråvita är krokat med 20 maskor.
MÖNSTER
Lägg upp 20 (22) luftmaskor med bägge trådarna tillsammans.
Plocka upp maskor med den ena färgen hela raden ut. Vänd arbetet, och maska av med den andra färgen. Vid varje avmaskningsvarvs början, gör alltid en luftmaska ute i den vänstra kanten, som vid vanlig krokning. När varvet är avmaskat, tag samma tråd och plocka upp nya maskor. Vänd arbetet, och gör nu två varv med den andra färgen. Börja med att maska av, och sedan plocka upp. Tänk på att kontrollera maskantalet, så att inga maskor förloras. Kroka på detta sätt i cirka 52 cm. Sluta av så här: när ett nytt varv ska plockas upp, stick in nålen bakom den lodräta maskan och plocka upp en tråd som vanligt, fortsätt med tråden och gör en smygmaska med maskan innan. Hela raden smygvirkas av. Tag av bägge trådarna. Sy ihop pannbandet på kortsidan. Sy gärna lite fint, så att pannbandet går att vända och användas från bägge sidorna. Lägg pannbandet i hett vatten, tova  någon minut. Nu är pannbandet härligt mjukt och skönt att använda.
Ann