Färga melerat garn i micron

I eftermiddag provade Frida och jag att färga ullgarn i micron. Vi har fortfarande sommarväder här, så vi höll till i solen utanför Ullcentrum i Löttorp.
Microfärgning, eller Regnbågsfärgning, var en populär station på Stickfesten i somras som jag tyvärr missade. Marianne Davidson höll i det hela och det skapades många färgglada vackra härvor. När man väl har börjat så är det svårt att sluta. Både Frida och  jag provade oss fram och blandade färgerna för att få fram lite dovare toner som vi båda tycker om. Vi använde oss av Nitors ullfärger som vi har i butiken. Så här gick det till:
Vi gjorde små härvor på 20 g som först fick ligga och dra (betas) i vatten och ättika. Till 1 liter vatten tillsätter man 20 ml ättika. Helst ska man använda regnvatten, men vi använde vanligt kranvatten. Här på Öland innehåller vattnet mycket kalk och även en hel del järn. Det är möjligt att det har påverkat färgerna idag. 
Låt garnet betas 15 minuter, och under tiden kan man blanda färgerna i små kärl som man inte är rädd om. Färgerna biter sej fast i plasten. Vi tog en knivsudd färgpulver till 1 dl vatten. Lite mer färgpulver till rött och gult. En pytteliten mängd brunt pulver mattar ner skarpa färger.
Nu är det äntligen dags att börja skapa! Krama ur garnet och lägg det i en glasform eller en tallrik som tåler uppvärmning. Lägg på färg med en sked och krama/dutta lite med fingrarna så att det drar in fint i garnet.
 
Lägg på ett lock (vi använde en tallrik som lock) och sätt in i micron 2 minuter på högsta effekt. Detta ska göras 3 gånger, och garnet ska svalna lite mellan gångerna. Om man vill kan man bättra på färgen under tiden. Var försiktig, för garnet blir kokhett!
När garnet åkt ut och in i micron tre gånger, låt det svalna och skölj det sedan i rent vatten. Krama ur och låt det hängtorka.
Så här blev resultatet! De fyra härvorna längst till vänster är färgat på ljusgrått ullgarn. De fyra längst till höger är färgade på vitt ullgarn. 
Till en så liten härva som 20 gram kan det vara lagom att sticka t ex muddar, eller en kant på sockar eller vantar. Vi återkommer med resultatet.
 
Hälsningar från en färgfläckad men glad Annsofie!
0 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Färga garn i micron, Nitor ullfärg, färga garn