Naoko fotograferar


En av våra japanska besökare för ett par veckor sedan kom tillbaka den här veckan.
Det var Naoko, som nu bor i Stockholm. Naoko har fått i uppdrag av en japansk tidning att dokumentera och fotografera om öländsk stickning och öländska mönster. Den japanska tidningen ska skriva och publicera ett reportage i december. Karin tog väl hand om Naoko, och vi besökte bland annat den öländska stickerskan Maj-Britt som bor nere vid havet i Sandvik, och vi åkte också till Museet i Persnäs för att leta textilier.
 
 
Maj-Britt har stickat hela sitt liv, och hon för traditionen vidare som hon har lärt sig av sin mamma och mormor, och andra öländska kvinnor.
 
 
Karin passade på att fråga Maj-Britt hur hon stickar flerfärgat, och när Karin visade tekniken vid tvåändstickning, sa Maj-Britt: - ja så stickade kvinnorna förr, de la garnet med högerhanden och det gick så fort när de stickade...
Det kändes som en gåta löstes, att även på Öland stickade man med samma teknik som tvåändstickningen i Dalarna.
 

Vi hittade många intressanta textilier på muséet, mest sydda kläder, några lapptäcken, men inte så mycket stickat. Textilierna var nerpackade för vintern, uppe på vinden, och vi öppnade försiktigt många skåp och amerikakofferter.
Bland annat fanns den här söta vaggan med en virkad filt i mormorsrutor.
 
 
Som avslutning vill jag visa Maj-Britts lilla fina väderkvarn, och så klart ska det finnas en Kvarngubbe i kvarnen.
 
 
En skål med gröt låter sig väl smaka.
 
Hälsningar
Ann