Krokad rutvante


Eva som bor i skogen utanför Ullared, är duktig på krokning och kan många varianter.
Här har hon krokat vantar i rutmönster.
Garn är Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn, färg blåmelerad, 60 gram räcker till ett par.
Eftersom garnet är melerat har hon fått ut flera olika färger från samma nystan.
 

Krok nr 5, 80 gr av Ullcentrums 2-trådiga yllegarn i minst två färger.

Teknik: Se information om ruterkrokning

Börja med fyra rutor, storlek 8 maskor x 6 varv. Kroka 5 rutvarv. Byt färg varje rutvarv.

Tumme: 6:e rutvarvet krokar man upp 16 maskor i en rutvinkel. Börja som vanligt med 8 m. Fortsätt längs med nästa vinkelsida och plocka upp 8 m till. Kroka dem rakt upp. Efter ett varv kan man prova om vidden räcker runt tummen. Om det behövs lägger man upp 1 m i mitten, en eller två varv. När denna rektangel mäter 6 varv byter man garn.

Välj det garn som ska användas i nästa ordinarie rutvarv. Kroka 6 v, eller önskad längd. Ta ihop maskorna två och två, 1 eller 2 varv= c:a 7 maskor på kroken. 

”Snörp”: Ta av garnet så du har ett par decimeter kvar. Låt det löpa runt ett finger på vänster hand, ta garnet med kroken och dra det rakt igenom alla maskorna.

Trä änden genom öglan du håller med vänster hand. Dra inte åt. Vänd arbetet så att du har maskorna nedåt och avigsidan mot dig. Ta i maska nr 2 påi höger sida och dra försiktigt. Du minskar nu maska nr 1, och maskan du drar i blir längre. Fortsätt till maska nr 3, dra försiktigt och hämta över garnet från maska nr 2. Fortsätt så tills du har 6 små maskor och en stor ögla som garnet löper genom. Dra nu åt så att öglan försvinner och du har en liten fin avslutning. Spar garnändan till att sy ihop med.

Fortsätt kroka. Vik ut tummen och kroka fast de vanliga rutkvadraterna på rektangelns sida. Fortsätt kroka runt med 4 rutor till det finns c:a 10 rutvarv. Prova längden. När lillfingret är gömt under en rutspets avslutas vanten med två rutor

Tänk på att göra en högervante och en vänstervante. Här ligger rutspetsarna ihop två och två och det är klart att kroka i de två sista rutorna som fyller upp toppen av vante

 

För att  göra vanten lite tillplattad upptill är det lagom att på sista varvets allra sista avmaskning ta ihop de sista  tre maskorna på en gång. Avmaska också de sista rutorna med smygmaskor. Sy ihop sidsömmarna på dessa två rutor och på de två rutorna i varvet före. Sy ihop tummarna.

Om du vill göra en slät kant på vanten fyller du i trekanter enligt informationsbladet om ruterkrokning.

Hur man krokar rutor och trekanter visas snart här på bloggen.

Hälsningar
Ann