Ull i väst

 
Idag har vi varit på ett väldigt intressant studiebesök: Spinneriet Ull i Väst.
Det är många som ser det som ett problem att hundratals ton med underbar ull slängs i Sverige.
Det är ett problem för vårt jordklot att i onödan slänga en så förnämlig råvara, och det är inte roligt för fårägare att dumpa i skogen, eller försöka få eld på ullen (med hjälp av diesel).
Ullcentrum försöker bidra med sitt strå till stacken, men det skulle behövas 10 Ullcentrum till.
På Västkusten i Sverige samlades 10 fårägare, frustrerade över att de måste slänga sin fina ull, ingen köpte upp den, och det är svårt att få sin ull lönspunnen, dvs skicka iväg sin egen ull, och få eget garn tillbaka.
Det finns några duktiga små spinnerier i Sverige, men de har liten kapacitet, och det kan vara upp till flera års väntetid att få några kilo ull spunnet.
De 10 fårägarna bestämde sig för att köpa en MiniMill från Canada. MiniMill tillverkaren finns på ön Prince Edvard Island, ön där Anne på Grönkulla växte upp.
Det finns två andra Mini Mills i Sverige, en i Jämtland, en nystartad i Sörmland, och det är en på gång i norra Skåne. Och det är två Mini Mills i Norge också.
Det har gått ganska så exakt två år sedan Ull i Väst startade sitt spinneri. 10 delägare har blivit 5, och de börjar bli varma i kläderna.
 
Idag är det Torhild Hektoen, på bild ovan, och Kerstin Hugosson som arbetar i spinneriet.
Två duktiga kvinnor.
Torhild kommer från Norge, där hennes farfar hade en stor fårfarm. Farfadern upphörde med fåren när Torhild var bara fem år gammal, och då var Torhild ofta med sin farfar och hjälpte till med fårskötseln. Torhilds far var inte intresserad av att ta över, Torhild blev väldigt ledsen, och fadern sa till att henne att hon fick gifta sig med en bonde istället när hon blev stor. 50 år senare träffade hon en bonde, och idag har hon ett 20-tal Leicester tackor.
På bilden sköter Torhild kon-maskinen. Det är när garnet är spunnet, och ska spolas upp på koner.
(klicka på de små bilderna)
 
      
  Kerstin sköter en rensnings-maskin på de här bilderna. Det är ingen maskin som vi känner igen från de större spinnerierna. Maskinens uppgift är att ytterligare luckra upp ullen, den grovkardas, och skräp, dvs halm och strån får tillfälle att trilla ur.
Därefter kardas ullen, i ett litet vanligt kardverk. I ett kardverk brukar kortare fibrer trilla av, och lägga sig i stora högar på golvet. Om ni ser den andra bilden ovan, så är rensningsmaskinen till vänster och kardverket till höger.
 
       
 
Efter kardverket ska förgarnet sträckas två gånger. I princip spinner en Mini Mill ett kamgarn.
Kamgarn innebär att ullfibrerna sträcks ut och parallelliseras. Kardgarn är vanligare, och då kardas ullen istället flera gånger.
Idag spinner Torhild och Kerstin ull från Värmlandsfår. Ullen har flera naturliga färger: vitt, ljusbrunt, mörkbrunt, grått.
 
      
 
Och nu kommer grädden på moset.
Den så kallade skräpullen, som hamnar på golvet, och som spinnerier normalt slänger, för att fibrerna är för korta. Den ullen samlar Kerstin och Torhild upp och tovar av. De har även köpt en tovningsmaskin från Canada.
Det är det smartaste vi sett på länge. Kortfibrig ull tovar/filtar ihop mycket lättare än långfibrig ull.
 
 
Kerstin skapar fina konstverk.
De åker på en del marknader och säljer, och man kan också åka till deras spinneri och handla garner och tovade varor.
Vi önskar Ull i Väst all lycka till!
Och ni fårägare, som söker ett bra lönspinneri, kan vi varmt rekommendera Ull i Väst.
 
Ann
#1 - - Ingrid Hajhosseini:

Har ni möjlighet att förmedla kontakt med dem som planerar att starta med minimill i norra skåne. Bor i skåne och har lite såna tankar själv.

Med vänlig hälsning
Ingrid

#2 - - irina gustafsson:

Hej jag undrar om det går att köpa tvättad ull

Svar: Hej, ja det går att köpa tvättad ull. Se Ullcentrums web shop, eller ring till Ullcentrum 0485-29010.
None None

#3 - - annakarin:

hej
Jag undrar vad kostnaden blir om man levererar ull
och vill ha en tovad ullfilt 3m bred 3m lång?
är givetvis intresserad av andra mått med.
mvh annalrin berg

Svar: Hej, tack för fråga. Vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot ull, och tova. Istället rekommenderar vi UlliVäst eller Båvens Spinnhus. Mvh Ann
Ullcentrum Öland