Filtade randiga vantar

 
Att sticka och sedan filta vantar är roligt, och det blir mjuka, fina, starka och täta vantar.
Just den här tekniken passar bäst med svenskt ullgarn, och gärna ullgarn som har lite mer lanolin, som Ullcentrums garner.
Vantarna är stickade med tvåtrådigt  garn. Vi har randat in fyra färger per vante.
 
Eva Trotzig skickade en bild på vantar som hon stickat av Ullcentrums tvåtrådiga garn.
  
 
50 gram räcker till ett par, och stickor är nummer 4½.
Storlekar: Barn (Dam) Herr
Damvanten är lite kort, önskar man längre stickar man några varv ytterligare.
 
Här är Evas grundmönster:

Lägg upp 41, 49, 55 maskor och fördela dem för rundstickning. Den sist upplagda maskan stickas ihop med den första till 40, 48, 54 maskor.

Sticka några, 3 till 5, varv rätstickning. Vid rundstickning stickas vartannat varv avigt och vartannat rätt. Efter denna kant stickas 18, 22, 26 varv slätstickning. Därpå stickas tumkilen. Kilen görs mitt emot där varvet börjat. Ökningar görs först på vardera sidan om de två mittersta maskorna. Ta upp en maskbåge och sticka den vridet. Tumkilsökningarna görs med 2 varvs mellanrum. Varje ökning ökar tumkilen med två maskor. När kilen har 12, 16, 18 maskor stickas ytterligare 2 varv. Sätt på nästa varv tumkilsmaskorna på nål eller på en tråd. Lägg upp 2 nya maskor under tumkilen.

Sticka 22, 26, 30 varv. Minska för fingertopparna genom att sticka ihop 2 maskor på 4 ställen jämnt fördelade över varvet. (Om inte maskantalet är jämnt delbart med 4 tar man på varvet före minskningarna ihop maskor så att man har ett delbart maskantal. Om du stickar på strumpstickor stickar du ihop de två första på varje sticka.) På nästa varv stickas de 2 maskor som följer efter första minskningen ihop. Fortsätt att förskjuta minskningarna och när 8 maskor återstår tas garnet av och träs igenom maskorna.

Tummen: Tag de 12, 16, 18 maskorna och plocka upp 2 nya maskor och sticka runt i 12,16,18 varv. Minskningen för tumtoppen görs genom att sticka 1 maska, 2 ihop till cirka 6 maskor återstår. Tag av garnet och trä det genom maskorna. Fäst trådarna.

Filta vantarna. Det kan göras för hand genom att gnugga dem ordentligt i varmt såpvatten och med en tvättbräda. Man kan också filta i tvättmaskin. Då rekommenderas att vantarna först läggs i blöt  och sedan körs i maskin – gärna tillsammans med annan tvätt (obs att vantarna lämnar en del ludd, så det kan vara lämpligt att ha med en sliten frottéhandduk eller något annat oömt) – på ett 40-gradersprogram. Kontrollera resultatet, det är allra bäst om tvättmaskinen är toppmatad och kan stoppas och öppnas.  När man är nöjd formas vantarna och torkas, de kan borstas när de är nästan torra. Om filtningen inte blir tillräcklig tvättar man dem en gång till på samma sätt som tidigare, samma tvättprogram, samma temperatur.

 

      
 
Ann