Bosniatofflor i Lovikka

 
Nu har Karin stickat ett par Bosniatofflor i Ullcentrums Lovikkagarn.
Hon la upp mindre antal maskor, däremot kunde hon också ha minskat med antal varv uppe vid vristen och under foten. Det är gjort i mönstret som kommer.
Stickor nummer 5.
Garnåtgång 1 härva av var färg.
 

Stickteknik= Bara rätstickning-2 varv med mönsterfärg--2 varv med bottenfärg.

Solfjädermaska = stickas i tråden mellan 2 maskor, dra fram en ögla (som om du skulle öka en maska)lägg öglan på vänster sticka och sticka den rät, den hamnar nu på höger sticka, gör en likadan maska till (dra fram garn, lyft till vänster sticka och sticka maskan rät) det ska göras 4 gånger på samma ställe. Det blir lite trångt när man gör de sista maskorna men det går. Håll garnet ganska löst.

 

Lägg upp 38 maskor. Sticka rätstickning i 3 varv, 4 varv rätstickning med mönster färgen. 4 varv med bottenfärgen.

Varv 1= Lyft första maskan, sticka nästa maska rät med mönsterfärgen .

Lyft nästa m, som om du skulle sticka en avig maska, med garnet bakom arbetet, sticka nästa rät, fortsätt att sticka varannan maska och lyfta varannan tills du har stickat 19 maskor ,nu är du mitt på arbetet. 19 maskor på var sida. Öka nu genom att sticka en "solfjädermaska" se förklaring, när den är gjord så fortsätt att sticka varannan maska och lyfta varannan, osv.....

Varv 2 = Sticka maskorna i mönsterfärg räta och lyft samma maska som på förra varvet men nu med garnet framför arbetet. Lyft maska som om du skulle sticka den avig (så den inte blir vriden). "Solfjädermaskorna" stickas i mönsterfärg och i räta maskor. Se till att kontrastfärgade maskorna är ovanför varandra.

Varv 3 = Stickas i rätstickning med botten färgen. Alla maskor räta.

Varv 4= Stickas i rätstickning. Alla maskor räta.

Varv 5 = Stickas i kontrastfärg - som varv 1 tills du kommer till mitten på "solfjädermaskan" nu ökas det likadant som på varv 1=4 maskor i samma maska. (det ska vara 21 maskor innan du ökar) nästa gång 23,nästa 25 osv..... Viktigt .Se till att du är mitt på solfjädermaskan när du ökar (annars blir tofflan sned).

Varv 6 = som varv 2 med mönsterfärg

Varv 7 = som varv 3 med bottenfärg

Varv 8 = som varv 4 med bottenfärg

Varv 9 = som varv 1 osv...... Till storlek 39 sticka ca 8 "Solfjädrar". Sticka nu 10 varv rätstickning.

Därefter maska av en maska i början och slutet på vartannat varv 3 gånger. Sticka totalt 14 varv rätstickning med bottenfärg eller randa som du vill. Gör en vanlig avmaskning, eller gör en hoptagning genom sticka och avmaska samtidigt, sy eller virka ihop baktill . Tofflans storlek regleras genom antal "solfjädrar".

    

Glad stickning

önskar Ann