Den fjärde halvvanten

 
Inspirerad av Maj-Britt nere vid havet i Sandviks vantar, har det blivit en randig halvvante med
bredd av en maska.
 
   Den här tumkilen ökar längs med en röd rand, och med en grå rand i mitten av kilen.
Vanligt är när man ökar vid en tumkil, är att det ökar en maska per varv, dvs två m vartannat varv.
För att passa in med randmönstret, ökar den här kilen med två maskor varje varv. Det innebär att kilen blir lite mer tvär utåt. Så här är kilen gjord: sticka 1 röd m, plocka upp tråden från varvet innan mellan m, sticka en ny röd m, sticka den grå m, gör en ny röd m. Nästa varv stickas den röda m, en ny grå maska läggs upp, 3 m (röd,grå,röd), en ny grå m. Fortsätt så med två fler maskor varje varv.
 
Dominant färg.
När man stickar randigt med en maskas bredd, brukar den ena fägen blir dominant, oftast den färg som ligger närmast arbetet. När jag stickar med två färger, har jag den ena tråden om pekfingret, och den andra om långfingret, och det är pekfingerfärgen som blir dominant. På den här halvvanten, lät jag den röda tråden löpa om pekfingret i 2 cm, sedan den grå färgen dominera i 2 cm och därefter den röda resten av vanten.
 
Mönster på randig halvvante.
Tvåtrådigt ullgarn, röd och mellangrå, 20 gram av var färg till ett par (= 40 gram totalt).
Strumpstickor 13 cm, nr 2½.
Lägg upp 56 maskor med det röda garnet, gärna med Läckebytekniken, Cable Cast on.
Sticka randigt *1 rm röd, 1 rm grå*  i 8 cm.
Nu börjar tumkilen.
På 3:e stickan, sticka 1 rm, 1 öknm, 1 rm, 1 öknm, fortsätt varvet ut. Nästa varv på 3:e stickan, 1 rm, 1 öknm, 3 rm, 1 öknm, fortsätt varvet ut. Fortsätt att öka med två m fler per varv i 8 varv totalt = 16 maskor.
När det blir trångt på sticka 3, kan man flytta över m till sticka 4 som avlastning.
Sticka 6 varv utan ökningar.
Nu är det dags för tumhål.
På 3:e stickan, sticka 1 rm, flytta över 17 m till en tråd i avvikande färg, lägg upp 5 maskor med bägge trådarna gärna med tekniken Knit Cast On.
Sticka varvet ut. På  nästa varv, över tumhålet, sticka 2 rm tills, 1 rm, 2 rm tills, det innebär att 5 nya maskor blir 3 st. Nu är det 58 maskor.
Sticka från tumhålet 12 varv, maska av med den röda tråden. Under avmaskningsvarvet, sticka 2 rm tills, 8ggr jämnt fördelat för att hålla in kanten.
 
 
Tummen
Plocka upp 24 maskor med tre stickor, sticka randigt i 8-12 varv (önskad längd).
Maska av med det röda garnet.
Fäst trådar, och sy ihop ev hål vid tumbasen.
Lägg vantarna i hett vatten, gnugga på ytan, krama ur och låt torka.
Nu är vantarna mjuka och behagliga. 
 
   Den här halvvanten var den sista i en liten serie om grafiskt mönstrade vantar i färgen grått och rött. Det går att förlänga halvvantarna, och sticka dem som vanliga vantar.
 
Ann