Korskrokning - så här gör man

  När man ska korskroka börjar man på samma sätt som vid vanlig krokning. Här i exemplet har jag valt tvåtrådigt ullgarn och nål nummer 8. Börja med att virka luftmaskor, i exemplet är det 12 luftmaskor.

  Sedan plockar man upp maskor som vanligt. För er som inte har krokat förut, menas det att man sticker ner kroknålen i maskbågen, gör ett omslag runt nålen, och plockar upp en maska. Nu har man skapat en ny maska, och den ska ligga kvar på nålen. Man gör inte som i virkning där man virkar in maskan.
Kontrollera att det är rätt antal maskor på nålen, 12 m.
Det är viktigt när man krokar att man håller nålen som en sticka, dvs inne i handen, och inte "penngreppet" som en del håller virknålen med.

  Nästa varv krokas av som vid vanlig krokning. Och för er som inte kan kroka ännu: Virka en luftmaska med kantmaskan ute i vänsterkanten. Sedan ska varvet maskas av genom att man gör ett omslag runt nålen, och drar det genom två maskor. Då minskar arbetet en maska i taget.

  Nu har man minskat ned tills det återstår en maska. Här på högerkanten gör man ingen extra luftmaska som på andra sidan.

  Vid vanlig krokning plockar man upp en ny maska från varje lodräta maska få framsidan.
Man arbetar med krokningen hela tiden med maskor på framsidan.
Här på bilden är det först kantmaskan på nålen, och sedan har jag plockat upp två maskor redan.
Principen går ut på att man hoppar över den första lodräta maskan som man normalt plockar upp från. Istället plockar man upp från maska nummer två. Det innebär att man sticker ner nålen i den andra lodräta maskan, gör ett omslag runt nålen, och plocka upp en ny maska som ligger kvar på nålen. Viktigt är att det ska vara LÖST.

  Sedan "backar" man och plockar upp tråden från den första maskan som man hoppade över. Också väldigt LÖST.

  För att få en fin vänsterkant, sticker man ner nålen bakom sista lodräta maskan och maskan bakom. Första och sista maskorna är kantmaskor, och de korskrokas inte.

  Det går riktigt fort, och det är enkelt att korskroka och man kommer snabbt upp i hastighet. Gör gärna en liten provlapp första gången för att komma in i tekniken. Det är enklare än det ser ut, och sedan är man biten för livet.

Hälsningar
Ann
#1 - - Helena F:

Ja, visst är det verkligen så att man blir helt fast i korskrokandet! Var tvungen att testa tekniken när du la ut det första inlägget, det blev en kort sjal i Manos Silk Blend somjag hade hemma. Har sedan testat både i lin och i ett viscosgarn. Det sista har fin lyster, men är jättesvårt att få fint!

Tack för att du delar med dig av alla kul idéer!