Tvåändskrokad halsduk



Här har Karin krokat en användbar halsduk.
Garnet är tvåtrådigt ullgarn i färgen ljung, och kroknål är en dubbeländad kroknål 32 cm.
Lägg upp 20 m, och man krokar med två ändar.
Antingen har man två garnnystan, eller ett som är nystat med nystmaskin. Då tar man en garnände inifrån nystanet och den andra utifrån nystanet. Den ena änden plockar man upp med, och den andra maskar man av med.
Med avmaskningstråden, gör en luftmaska i början av varvet.
Kroka i 80 cm, maska av med smygmaskor.
Lägg den ena nederkanten, över den andra nedre sidan med 6 cm, sy ihop drygt hälften av kanten. Den bit som inte är fastsydd viker man ner.
Virka gärna en ros att dekorera med.



Karin hade krokat med nål nummer 6. Hon har krokat väldigt löst, och om man krokar mer normalhårt rekommenderas istället nummer 7 eller till och med 8.
Att kroka med tvåändar blir en helt annat struktur och kvalitet än vanlig krokning. Resultatet blir elastiskt på ett annat sätt, påminnande om stickad rätstickning men mer fluffigt.
Det känns spännande att vad vi känner till är tekniken ganska ny och outforskad, och det är en häftig utmaning att man kan utveckla tvåändskrokning. Lite som orörd mark.
Ullcentrum har sålt en hel del dubbeländade kroknålar, så det är säkert flera ute i landet som har börjat utveckla tekniken.
Jag testade med kroknål nummer 6, och la upp 28 maskor.



Den inre tråden (mörk) plockar jag upp med i de lodräta maskorna som vid vanlig krokning.
Den yttre tråden (ljusare) maskar jag av med.
För att garnet inte ska snurra sig, så vänder man garnnystanet, att när den inre tråden löper är den vänd uppåt, och när den yttre tråden löper är den inre vänd nedåt.
Det här ska bli spännande att hitta på saker av.

Hälsningar
Ann